Nume: Biserica „Sfanta Treime”
Program: edificiu de cult
Program: edificiu de cult
Cod LMI/2004: GR-II-m-A-15063
Datare: 1689
Stilul arhitectural: brancovenesc
Adresa: Orasul Mihailesti, Judetul Giurgiu
Ctitor: Carstea-Vel Vistier
Monument istoric, Biserica Sfanta Treime din Mihailesti a fost costruita in anii 1688-1689 datorita vistierului Cristea Lopescu. In interiorul ei inca se gasesc picturi murale originale, semnate Parvu Mutu, printre care si un taboul cu portretul lui Constantin Brancoveanu. Biserica Sfanta Treime se afla in imediata apropiere a Argedavei.
Argedava sau Sargedava este o rezervatie arheologica, cea mai importanta asezare din Campia Munteniei, asezare getica, resedinta regelui Burebista. Este un sit multistratificat, cu resturi de locuire din preistorie (Bronzul timpuriu – cca 2600 a. Chr.; Bronzul tarziu, cca 1500 – 1200 a. Chr.; Hallstatt – cca 1100-750 a. Chr.), protoistorie (Latene-ul clasic, cca 150 a. Chr. – 2/6 p. Chr.), evul mediu tarziu şi epoca moderna (sec. XVII – XIX).
Vedere catre Argedava |
Vedere catre Argedava |
Mai recent, situl a inceput să le fie cunoscut specialistilor din tara si din strainatate şi datorita locuirii din Bronzul tarziu, de dimensiuni unice in Campia Romana. Situl ocupa astazi un loc aparte in peisajul local atat datorita pozitiei, cat si fortificatiei cu santuri (construite in Bronzul tarziu şi extinsa in epoca getica), vizibile de la mare departare. La cca 1 km distanta se afla un alt sit, cel de la Novaci, constand intr-o necropola tumulara getica ce suprapune o asezare multistratificata din Bronzul mijlociu şi tarziu.
Vedere de pe situl arheologic, Argedava. |
268. ARGEDAVA (POPESTI), com. Mihailesti, jud. Ilfov, civilizatia geto-dacica. Cladirile, carora li se atribuie funcliile de sanctuar si palat (sf. sec. III i.e.n. – sec. I e.n.), ocupau zona de sud-est a acropolei, nucleul inilial, fortificat, al asezarii. Sanctuarul, compus dintr-o cella absidata si o a doua incapere precedata de o curte, s-a suprapus peste un ansamblu anterior compus dintr-o ampla curte patrata cu vatra dispusa central, flancata de doua incaperi alungite. In imediata vecinatate a sanctuarului se aflau clitdirile palatului: una, probabil mai mare, din care se disting urmele a doua incaperi, cealaltia, de plan tripartit (cu o tinda prinsa intre doua incaperi), precedata pe doua din laturi de o prispa. Invelitoarea celei din urma cladiri era executata din tigle de factura greceasca. (Sursa: aici )
Sursa: aici |
Un comentariu:
Biserica e singura care a scapat de demolare in timpul sistematizarilor si constructiei lacului de acumulare de la Mihailesti-Cornetu din anii '80. Totul, de jur-imprejur, a fost ras de buldozere: cimitirul, scoala generala din apropiere si toate gospodariile cu gradini intinse. Oamenii au fost mutati fortat la bloc. Acum, in jurul bisericii e un cartier de vile.
Trimiteți un comentariu