vineri, 24 iunie 2011

Casa Chiritescu Arva

Nume: Casa Prof. Chiritescu Arva
Perioada: 1933-1934
Grad de protectie: Zona protejata 73- Parcelarea Domenii
Stilul arhitectural: art - deco
Adresa: Str. Constantinescu Alexandru, Nr. 41, Sector 1, Bucuresti
Arhitect: Alexandru Zamfiropol



Locuintele colective de tip Blockhous au inceput sa apara o data cu proiectul arhitectului Horia Creanga : Imobilul Aro (1929-1931), azi Patria , situat pe Bd. General Magheru colt cu Str. Pictor Verona, pe terenul fostei case Marghiloman.

Sursa: aici
Constructia  arhitectului Al. Zamfiropol este amplasata in zona Piata Domenii, la intersectia strazilor Constantinescu Alexandru si Nicolae Drossu. Acest lucru avantajeaza compozitia volumetrica deosebita.
Imobilul Chiritescu Arva, cu apartamente de locuit, are inaltime medie de 4 niveluri, ultimul nivel fiind retras. Aceste retrageri apar, de obicei, din motive urbanistice, inaltimea maxima la cornisa in aceasta zona fiind de 10m. Desigur, jocul de volume are un rol foarte important.  O alta caracteristica a arhitecturii moderniste este simplificarea geometriei volumului.




La nivel de tratare a fatadei, apar accente verticale de camp sau de colt, intalnite la cladirile din anii 1925-1950. Interpretata ca un semnal, verticala casei scarii poate fi un decros de tip “pieptene”, format dintr-un bovindou sau rezalit pe mai multe niveluri. Decoratiile sunt eliminate, iar volumele capata suprafate netede.


   


           Spatiul urban interbelic a fost dominat de aceste locuinte colective, cu o tinuta eleganta.  
Sursa: aici

Niciun comentariu: