duminică, 24 iulie 2011

Str. Anul 1821, Nr. 8

Perioada: inceputul secolului  XX
Fara grad de protectie
Stilul arhitectural:  neoromanesc
Adresa:  Str. Anul 1821,  Nr. 8, Sector 5, Bucuresti
Arhitect:  necunoscut


In apropierea Pietei Chirigiu, Bd. Tudor Vladimirescu se intersecteaza cu Str. Anul 1821.  In timpul unei plimbari pe aceasta strada, casa de la numarul 8 mi-a transmis mai multe informatii decat vecinele ei, toate pe parter, construite pe la 1930-1940.
Revolutia de la 1821 condusa de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat inceputul procesului de renastere nationala a Romaniei. Revolutia a avut cauze nationale, economice si sociale si, desi a fost in cele din urma infranta, a adus in atentia cancelariilor marilor puteri europene situatia din Principatele Dunarene si a determimat Imperiul Otoman sa puna capat domniilor fanariote. (Sursa si continuarea aici.)
Stilul neoromanesc incearca sa valorifice elemenete structurale  si decorative preluate din arhitectura populara traditionala, cum ar fi: prezenta foisorului pe fatada, dar si pe colt, sustinut de 4 coloane din zidarie (de aceasta data nu avem stalpi din lemn ciopliti de mana),  arcul de tip trilobat. Decoratiile la nivelul cornisei si la nivelul fatadei nu sunt bogate, insa decoratia cornisei este tratata ca cea a unei case traditionale romanesti.


Casa de la Nr. 8 are doua cai de acces in curte: prin stranga si prin drepta ei. Curtea mica din stanga te indruma catre doua usi pe care scrie „Apartametul 1” si „Apartametul 2”. Primul apartament isi pastreaza inca tamplaria originala din lemn, vopsita in culoarea verde, iar cel de-al doilea nu. Are acum tamplarie din PVC. Tot aici, in partea stanga, o batranica statea in logia de la etaj. Dupa un mic calcul, m-am gandit ca dumneaei locuieste in apartamentul cu nr. 1 si am sunat la sonerie, dar nu a raspuns nimeni.



In partea dreapta a caldirii locuieste o familie de nationalitate roma. Aceasta bucata de cladire a fost modificata la ultima renovare. Acest lucru este foarte usor vizibil in fotografiile atasate.  La inceput au fost prietenosi cand le-am povestit ca sunt studenta la arhitectura si vreau doar sa fotografiez cladirea (ce a existat candva in lista monumentelor istorice). I-am intrebat cand s-au mutat aici sau daca stiu cine a locuit inaintea lor, dar am inceput sa ii deranjez. Aproape ca au tipat la mine sa plec si sa bag aparatul foto in geanta. Asta am facut si am plecat.





            Locuinta este ridicata de la sol, avand regim de inaltime D+P+1E . Starea cladirii este jumatate satisfacatoare, jumatate renovata. 

3 comentarii:

Raiden spunea...

Tudor Vladimirescu este bulevard, nu strada.

Ioana R. spunea...

Corect! Am modificat. Multumesc.

aurash spunea...

Este bulevard acum...de vreun an de cand s-a facut mare, insa pana nu demult era la fel de strada ca si Viilor...poate chiar mai obscura ! ;)