Perioada: prima jumatate a sec. XX
Stilul arhitectural: neoromanesc
Adresa: Str. Constantin Sandu-Aldea, Nr. 71, Sector 1, Bucuresti
Arhitecti: St. Peterneli , L. Plamadeala
Arhitecti: St. Peterneli , L. Plamadeala
Cula este casa boiereasca intarita, caracteristica Olteniei. Apartine programului de locuinta-citadela, cu originea indepartata in Persia si Asia Mica, raspandita in timpul stapanirii turcesti in tarile balcanice (Macedonia,Bulgaria, Serbia). Cula romaneasca are un caracter autohton pronuntat, mai ales datorita imprumutului pe care l-a facut din arhitectura populara.
Cule din Oltenia. Sursa: aici |
Tipul cel mai vechi de cula, care isi merita cu adevarat numele ( termenul turcesc „kule” inseamna turn), prezinta o cladire prismatica, cu planul aproape patrat, cu mai multe niveluri. Ca exemplu: Cula din Pojogeni, azi disparuta.
Mai tarziu, formele evolueaza si apare , la ultimul etaj, cerdacul inspirat de prispa casei taranesti, care modereaza mult aspectul de cetatuie al cladirii. Acest lucru se poate vedea, de pilda, la Cula din Groserea. Alteori, desi pastreaza unele elemente caracteristice tipului fortificat, aspectul general al culei se apropie foarte mult de acela al unei case in care domina, cel putin pe fatada principala, formele concepute si decorate in spiritul artei populare. Ca exemplu ar fi: Cula din Maldaresti, Pitesti si Cula din Brosteni, Craiova.
Casa de tip cula trece printr-o serie de transformari si, in cele din urma, isi pierde infatisarea de constructie fortificata si dobandeste, datorita mesterilor locali, un aspect specific national. Din punct de vedere planimetric avem de-a face cu o forma patrata, cu ziduri groase, cuprinzand incaperi cu ferestre largi si usi mari. Prispa inconjoara intreaga cladire, iar scari exterioare permit accesul la nivelul superior.
Exista cateva exemplare de cule si in Muntenia. De asemenea, culele ajunsesera si in zonele de campie, aproape de Bucuresti, insa niciodata nu au fost numeroase. Se spune ca in regiunile de campie, culele au disparut. Cu toate astea, sunt putin incurcata. Zilele trecute am facut o plimbare prin zona Domenii si pe Str. Constantin Sandu-Aldea aceasta constructie cocheta statea ascunsa si linistita intr-o curte cu vegetatia inalta, putin sub nivelul ochilor mei. Are, cumva, aspectul unei cule!
Volumul este simplu, regimul de inaltime mic, de 2 niveluri cu un acoperis in sarpanta si, probabil, un pod rece. De data aceasta balconul, si nu prispa, prezinta coloane subtiri, torsionate. Pe fatada principala exista un grup de 3 sculpturi cu cap de leu. Imediat in dreapta lui putem observa un medalion sculptat cu motive vegetale. Aceste decoratii, insa, se potrivesc prea putin cu volumetria descrisa.
Se poate ca prima impresie sa fi fost eronata, dar casa de la nr.71 de pe Str. C-tin Sandu-Aldea are ceva din „fizionomia” casei boieresti de tip cula. Sau e doar o locuinta neo-romaneasca si basta!
10 comentarii:
Ma bucur ca am ajuns aici, pe blogul tau!
Salutari!
Da, te pun in blogroll la noi sa te urmarim mai usor!
Salutari!
Bine ati ajuns pe blogul meu. Sper ca a fost o plimbare placuta! :)
V-am adaugat si eu in blogroll-ul meu.
Ioana R.
Foarte interesanta paralela!
------------------------------------------------------------
ioneanu.blogspot.com
@ioneanu: Va multumesc pentru parcurgerea intregului articol.
Ioana R.
Ati observat un lucru remarcabil! Aceasta, impreuna cu vila de vizavi au fost facute de arhitectii St.Peterneli si L.Plamadeala dupa cea dela nr.72 din Str.Sandu Aldea, care este a "maestrului", arh.Florea Stanculescu - oltean infocat, dar mare promotor si teoreticianal arhitecturii rurale...
Toti trei au proiectat cladirea ICAR si au cumparat loturi din proprietatea Facultatii de Agronomie, constituind primul nucleu al cartierului...
Dealtfel multe vile din zona au ca matrice acelas cub al culei...
Va multumesc pentru informatii!
Locuinta arhitectului Florea Stanculescu, de care ati amintit, este cea de pe colt, la intersectia strazilor Sandu Aldea cu Nicolae Drossu? Am verificat arhiva personala cu fotografii din aceasta zona si acolo am gasit nr. 72. Urma sa scriu un articol despre aceasta constructie.
Ioana R.
ai un blog minunat!imi plac si pozele si informatiile,cu ani in urma vroiam sa dau la arhitectura dar acum imi pare rau....http://greatstylesonthestreets.blogspot.com/
Scuze, am gresit, casa lui Fl.Stanculescu este in dreapta celei semnalate, la nr.73. Aceasta a fost a colegului sau arh.St.Peterneli...
Arh.Dan Ionescu dela INP are o lista a acestor case de pe Sandu Aldea, elaborand chiar o monografie...
Olteanul era Stanculescu...
Foarte interesanta analiza...e bine sa vezi cum au evoluat lucrurile. Imi place foarte mult blogul tau.
Trimiteți un comentariu