miercuri, 27 iulie 2011

Casa de Moda a IMOD S.A.

Nume: Institutul de Cercetare a Modei IMOD S.A.
Datare: 1890
Grad de protectie: Zona de protectie 28- Amzei
Cod LMI: B-II-m-B-18435
Stilul arhitectural:  neoclasic
Adresa:  Str.Georges Clemenceau Nr. 2-6 , Sector 1, Bucuresti
Arhitect: Albert Galleron (sediul central de la nr. 2)




Inainte de ’90, moda in Romania era un sistem organizat, centralizat, notiunea de designer vestimentar nu exista, iar atelierele de creatie isi desfasurau activitatea in intreprinderile de confectii unde se concepeau modelele pentru prezentari la targuri si expozitii. Modelele erau create sub indrumarea unor specialisti din cadrul unui departament ce functiona in cadrul centralei, iar ulterior s-a creat un institut de moda IMOD, care se ocupa de studii si cercetare, unde se efectuau rapoarte de tendinte.
Institutul de Cercetare a Modei IMOD S.A. a fost locul de unde se imbracau cele mai sonore nume din Romania. Era o adevarata onoare sa te imbraci de aici. Directoare institutului, Doamna Manuela Moise, isi dorea ca IMOD sa ajunga cunoscut si sa fie un nume valoros  asociat Romaniei, dar, din pacate, se urmarea incetarea definitiva a activitatii institutului. Manuela Moise, 2007: „Sunt destule persoane interesate si de societatea IMOD, nu doar de cladire. Este o societate profitabila si fara multi angajati. La noi vin persoane importante care doresc haine de calitate si pentru care valoarea nu sta in eticheta, ci in felul cum vine haina.”
Agentiile imobiliare au luat in vizor cladirea ce se afla in lista monumentelor istorice. Acestia au estimat un pret pentru ea de peste 5 milioane de euro. Nimeni nu ar fi crezut ca un imobil de 500 mp din centrul Bucurestiului nu poate sa aduca profit. Societatea a ajuns sa aiba datorii foarte mari. Manuela Moise, 2007:  „IMOD nu ar fi ajuns aici daca ar fi avut un management sanatos. Daca s-ar fi inchiriat, cu siguranta s-ar fi platit si datoriile pana acum fara probleme. Acum nu mai putem inchiria pentru ca s-a declansat procedura de insol-vabilitate si a fost desemnat un lichidator. Niciun actionar nu mai poate face propuneri in ceea ce priveste redresarea societatii.”
Societatea si imobilul din Str. Georges Clemenceau pot fi salvate doar daca creditorii ar fi de acord cu un program de relansare a IMOD. (Informatiile au fost culeze din articolul: sursa)


In continuare voi atasa cateva fotografii a Casei de Moda a IMOD, cu adresa  pe Str. Georges Clemenceau, la Nr. 6. Din informatiile pe care le-am gasit am aflat ca acest imobil apartine de Institutul de Cercetare a Modei. Fotografiile sunt recente, de acum 1 luna. Imobilul nu este intr-o stare foarte buna si parea sa fie abandonat. 





2 comentarii:

Reptilianul spunea...

Foarte interesant. Intregul zid al curtii este pictat cu mai multe scene din viata Micului Paris. Chiar deosebit!
Strada se numeste Georges Clemenceau (nu ..eanu).

Uşierul de serviciu spunea...

Anul trecut se anuntase un proiect prin care cladirea se transforma intr-un hotel de 5 stele si o zona de galerii comerciale de lux...
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/proprietarii-unei-fabrici-de-mobila-din-iasi-construiesc-al-noualea-hotel-de-5-stele-din-capital.html