joi, 6 octombrie 2011

Roma, Nr. 35

Perioada: prima jumatatea secolului XX
Grad de protectie: Zona de protectie 49 – Parcelarea Bonaparte - Mora
Cod LMI 2010: B-II-m-B-19572
Stilul arhitectural: neoromanesc/ modernism cu influente mediteraneene
Adresa: Str. Roma, Nr. 35 , Sector 1, Bucuresti
Arhitect: Tiberiu Niga


            Construita de Arhitectul Tiberiu Niga, vila de pe Str. Roma, Nr. 35 este clasata in LMI (Lista Monumentelor Istorice) din 2010 ca monument istoric de clasa B. Aceasta constructie imbina elemente si caracteristici ce apartin unor stiluri  arhitecturale diferite: neoromanesc, modernism, influente mediteraneene.
Amplasata pe teren cu retrageri pe toate cele patru laturi, are accesul principal pe fatada laterala din stanga, conturata de un arc in plin cintru, marginita de-o parte si de alta de cate doua coloane, dintre care o coloana este de tip torsionat.




Foisorul, element specific neoromanescului, este marcat de volumul suprainaltat de pe colt ce ajunge pana la etajul 2. De asemenea, se poate observa din fotografii ca ambele fatade sunt retrase de la planul acestul accent vertical ce contine foisorul. Totodata, colturile volumului sunt si ele marcate de coloane cu volute, ce pornesc de la mijlocul primului nivel si se opresc la nivelul primei cornise. Un alt accent se afla pe coltul de vis-a-vis, reprezentat de balconul rotund, cu coloane subtiri, sculptate din lemn.







In tratarea fatadelor se pastreaza detalii de factura mediteraneana: ferestrele cu obloane sunt separate de coloane subtiri din zidarie, medalioane sculpatate cu motive vegetale.
Ferestrele sunt tratate diferit la nivelul parterului si etajului. Cele de la parter sunt ferestre cu arce in plin cntru, iar cele de la etaj ferestre cu goluri rectangulare. Tot la etaj de gasesc si ancadramente in zidarie, care mimeaza goluri de fereastra, ce prezinta la partea superioara mici medalioane sculptate cu motive vegetale. Aceste medalioane se gasesc si de-o parte si de alta a ferestrelor de la parter. In volumul suprainaltat se pot observa ancadramentele golurilor cu decoratii deosebite, ferestrele de la etaj fiind incadrate impreuna, intre ele existant o coloana subtire din zidarie, de tip torsionat cu voluta.
Cred ca ati observat si gardul metalic, cu stalpi din zidarie ce au invelitoare din tigla ceramica.



Arhitectul Tiberiu Niga este cunoscut si pentru locuintele din parcelarea Catelu (detalii aici si aici), imobilele pe de Str. Aurel Vlaicu, Bd. Dacia, Calea Victoriei si altele. 

Niciun comentariu: