vineri, 1 iulie 2011

Editura Cugetarea pe Str. Matasari

Perioada:  inceputul secolului XX
Fara grad de protectie
Stilul arhitectural:  neoromanesc
Adresa:  Str. Matasari, Nr. 23, Sector 2, Bucuresti



            In anul 1920, Petre C. Georgescu- Delafras a avut initiativa de a da nastere unei unitati culturale: Editura Cugetarea. Acesta avea locuinta personala pe Str. Matasari, la nr. 23, si tot aici a dorit sa fie sediul editurii, unde era director si proprietar.
            La inceput, activitatea la editura era lipsita de stralucire, fondurile era mici, le fel si numarul angajatilor. Treptat, datorita modului in care a fost condusa si indrumata, editura a reusit sa progreseze si, intr-un final, sa ajunga in varful listelor cu cele mai bune si importante edituri din Romania.
            La Editura Cugetarea se tipareau colectii de romane importante ale unor scriitori celebri. Primul pas spre succes a fost tiparirea romanelor scrise de Jules Verne. Editura tiparea si carti de scoala, dar si romane de autori straini,contemporani cu acele vremuri, cum ar fi: Anatole France, Emil Ludwig etc. Scopul editurii era acela de a promova cultura romanesca si, astfel, s-au publicat carti de: Cezar Petrescu, Mircea Eliade, Mihail Sadoveanu si altii.





            Cladirea de pe Matasari nu este intr-o stare prea buna. Tencuiala cade pe ici colo, in partea cea mai inalta s-a format un acoperis verde, care sigur nu era in proiect la inceputul anilor 20. Regimul de inaltime este de D+P+2E, iar parterul este putin retras. Se folosesc elemente de arhitectura populara romaneasca cum ar fi foisorul, la nivelele 2 si 3. Tot aici apar si arcele trilobate, stalpii si coloanele din zidarie. Decoratia nu este atat de incarcata, dar apare la nivelul stalpilor si se pot observa si 2 medalioane intre golurile de geam, pe verticala.





            Lucrurile la Editura Cugetarea mergeau din ce in ce mai bine, mai ales din punct de vedere financiar. Astfel, dupa aproape 16 ani, in anul 1936, sediul editurii se muta pe Str. Popa Nan, la nr. 21, intr-o cladire nou construita.
            Astazi, Editura Cugetarea nu mai exista.
            Mai multe informatii despre istoria Editurii Cugetarea, dar si despre cel care a intemeiat-o se gasesc in cartea autobiografica a lui Georgescu- Delafras- „Cum am cucerit viata”, unde ne povesteste cum a ajuns sa fie unul dintre cei mai mari editori din Bucuresti, cu sapte clase primare si venit de la tara.

7 comentarii:

wind spunea...

Foarte interesant!
Sa ai o zi frumoasa!
Salutari!

Lillee spunea...

Super articolul. Cladirea este frumoasa, sunt pasionata de astfel de lucruri. Ceea ce ma enerveaza este faptul ca nimeni nu se preocupa, nimeni nu salveaza aceste "monumente".
O zi frumoasa sa ai. :)

Ioana R. spunea...

Multumesc pentru aprecieri. Va invit sa vizualizati si alte articole ale blogului.
@Lillee: Sunt mai multe motive care duc la abandonul acestor constructii. E dezamagitor, dar se intampla.

Ioana R.

codingpills spunea...

Foarte interesante informatii! Este de apreciat faptul ca popularizezi aceste cladiri/locuri.
O zi buna!

Ioana R. spunea...

Multumesc! Acesta a fost scopul initial al blogului. In continuare voi incerca sa prezint constructii care sunt uitate, dar care exista si poarta cu ele povesti frumoase.

Ioana

Ciprian Dumitrescu spunea...

Foarte interesant blogul. La cat mai multe postari tot la fel de interesante.

Ioana R. spunea...

@ Ciprian Dumitrescu: Va multumesc pentru vizita!