miercuri, 8 iunie 2011

Bufetul de la Sosea

Nume initial:  Pavilion de expozitie si restaurant "Bufetul"
Nume actual:  Restaurantul “Casa Doina”
Perioada: 1892
Cod LMI: B-II-m-A-1898
Stilul arhitectural: neoromanesc
Adresa:  Str. Kiseleff, Nr. 4, Sector 1, Bucuresti
Arhitect:  Ion Mincu (1852-1912)



Constructia in care functioneaza acum Restaurantul “Casa Doina” a fost un proiect conceput ca o “carciuma romaneasca” pentru pavilionul tarii noastre, la marea expozitie internationala, care a avut loc la Paris , in anul 1889. Restaurantul nu a mai putut fi executat pentru expozitie, dar autorul planurilor sale, arhitectul Ion Mincu, a avut satisfactia de a-l vedea construit in anul 1892. Din initiativa lui Petre P. Carp, atunci politician roman, ministru al lucrarilor publice, a fost data in folosinta ca restaurant.

     


Ulterior, cladirea a fost extinsa, iar din anul 2003 gazduieste luxosul Restaurant “Casa Doina”.
Edificiul, cunoscut sub numele de ”Bufetul de la Sosea”, este construit in stil neo-romanesc, art nouveau si prezinta elemenete de arhitectura traditionala: pridvorul si scara exterioara, acoperita. Foisorul, cu arce in acolada franta, sprijinite pe coloane din lemn cioplit, reprezinta elementul principal al constructiei. Impodobit cu ornamente de ceramica smaltuita, timpanul arcelor prezinta o deosebita decoratie florala in relief. Streasina larga adaposteste antablamentul din faianta colorata, o friza cu nume de podgorii din tara noastra si o cornisa decorata cu arce si frunze, specifice arhitecturii brancovenesti.







                                                   
Judicioasa compozitie a volumelor, jocul de linii al acoperisului, elementele decorative de ceramica multicolora fac din aceasta constructie un admirabil exemplu in spirit creator a caracteristicilor arhitecturii populare romanesti.

4 comentarii:

Amedeo Ene spunea...

Foarte frumos si interesant! Felicitari! Am sa urmaresc acest blog si am sa-l includ si in lista de pe blogul meu.
Numai bine!
Amedeo Ene.

Ioana R. spunea...

Multumesc pentru comentariu. Primele articole sunt de incalzire.:)

George spunea...

Interesant articol. Acolo a lucrat pentru o scurta perioada de timp un unchi de-al meu. Nu staim istoria cladirii...

Ioana R. spunea...

Cred ca ar fi fost mai placut, probabil, sa auziti povestea Bufetului de la unchiul dumneavoastra, dar eu ma bucur ca ati ajuns pe aceasta pagina!

Ioana R.