marți, 30 august 2011

Blocul Tehnoimport

Nume: Blocul Tehnoimport
Perioada: 1935
Grad de protectie: Zona de protectie 27- Stavropoleos
Cod LMI 2010: B-II-m-B-18587
Stilul arhitectural: modernism
Adresa: Str. Doamnei, Nr. 5 , Sector 3, Bucuresti
Arhitect: Harry Stern, Rudolf Frenkel, Marcel Locar



Blocul-turn Tehnoimport este amplasat la intersectia strazii Doamnei cu strada Academiei si este construit in prima jumatate a secolului XX, in anul 1935 de catre arhitectii Harry Stern, Rudolf  Frenkel,  Marcel Locar. Din punct de vedere volumetric se observa turnul cilindric, accentul vertical al contructiei de colt, ce genereaza o arhitectura dinamica.


 Suprafetele curbe, des intalnite in aceasta perioada, ofera o compozitie aparte. De asemenenea, alipirea la calcanele constructiilor existente conduce la retragerile succesive de la ultimele etaje. Acest lucru s-a intamplat din ratiuni de ordin urbanistic, dar si din dorinta proiectantilor de a crea un volum deosebit.
Regimul de inaltime al imobilului este P+10E+1M cu aria desfasurata de 2750 mp. Cladirea inca mai gazduieste reclama firmei „Tehnoimport”. In prezent, contine apartamente ale Uniunii Artistilor Plastici (UAP), inca din anul 1985. De la etajul 6 la cele superioare exista apartamente de locuit si sedii de firma.



Dupa rasfoirea Listei imobilelor expertizate tehnic incadrate in clasa I de risc seismic am gasit si imobilul de pe Str. Doamnei (an expertiza: 1993, expert atestat: G.Niculescu ). Acesta corespunde constructiilor cu risc ridicat de prabusire la cutremure avand intensitatile corespunzatoare zonelor seismice de calcul (cutremurului de proiectare).
Domnul Gheorghe Patrascu, arhitect sef al Bucurestiului, a declarat in anul 2010 ca exista un proiect de consolidare al blocului Tehnoimport, insa nu era sigur cand se va intampla acest lucru.

Desen - Arh. Vasile Telea - "Arhitectura secolului 20" 

6 comentarii:

ADRIAN spunea...

Care e sursa pentru numele arhitectilor? Pe bloc exista o placa ce-l mentioneaza doar pe Stern ca arhitect. De la Armyuser se poate vedea ca anul darii in folosinta este 1936.

Ioana R. spunea...

Informatiile de care m-ati intrebat se gasesc in cartea Domnului Arhitect Vasile Telea, "Arhitectura secolului 20". La sfarsitul articolului am atasat "dovada".

A.C. spunea...

Este pentru prima data cind citesc un blog cu profil architectural scris de o persoana cu identitate feminina. Ma surprinde exactitarea descrierilor exprimate intr-un vocabular tehnic specific profesiei de arhitect atit de masculin. E un paradox tulburator.

Simona spunea...

Arhitectul este Leonel Stern, apare pe placuta greu de vazut deorece e partial acoperita. A nu se face confuzia cu arhitectul Harry Stern, care nu avea nici o legatura cu Leonel Stern. Intamplator ma ocup de cercetarea lui H. Stern, am intervievat arhitecti care l-au cunoscut personal si au putut confirma. Desi in multe publicatii apare numele lui H. Stern, nu este el autorul (alta confuzie de nume poate veni si de la faputl ca Harry Stern are o cladire pe strada Domnita Anastasia nr.8, dar nu Doamnei:).

cezar spunea...

Nu stiu daca merita sau nu sa inchiriez un spatiu in acest imobil, are in momentul de fata bulina grad 1 risc seismic. Apreciez orice parere, ajutor,pentru urmatoarea intrebare: cade cladirea la primul cutremur serios? Multumesc, sarbatori fericite !

Ioana R. spunea...

@Simona: Mulţumesc pentru comentariu. Voi verifica cât de curând informaţia (voi consulta plăcuţa).

@cezar: Da, este adevărat, Doamnei Nr. 5 este în clasa I de risc seismic(an expertiză: 1993, expert atestat: G.Niculescu ). Acestă clasă corespunde construcţiilor cu risc ridicat de prăbuşire la cutremure, însă nu ştiu să vă spun exact dacă merită sau nu să închiriaţi un spaţiu în acest imobil. M-aţi întrebat ce se va întampla la primul cutremur serios. E posibil să cadă, da. Eu vă sfătuiesc să discutaţi cu un inginer care cunoaşte problema mai bine.