duminică, 3 iulie 2011

Vila Patzelt

Nume: Vila Dr. Patzelt
Perioada:  sf. sec. XIX- inc. Sec. XX
Grad de protectie:  Zona protejata 28- Amzei
Stilul arhitectural:  neoclasic
Arhitect:  Oscar Benis
Adresa:  Intrarea G-ral Chistian Tell, Nr. 16 , Sector 1, Bucuresti

Sursa: aici
In luna mai a acestui an, Comisia Tehnica de Urbanism a comunicat oficial propunerile a trei Planuri Urbanistice Zonale ale presedintelui Comisiei, Arhitectul Sorin Gabrea. In Planul Urbanistic Zonal Str. G-ral Chistian Tell Nr. 16, 16B, 18 se propune inlocuirea acestor cladiri existente cu alte constructii cu regim de inaltime de maxim P+5. (Informatii culese de pe www.observatorulurban.ro. )
In acest articol voi prezenta Vila Patzelt care se afla la Nr. 16, la intersectia strazii Christian Tell cu intrarea Christian Tell.




         

Inconjurata de o curte mare, casa este in prezent parasita, dupa cum putem observa in imagini. Dar voi puncta, desigur, lucrurile cu adevarat importante. Vila Patzelt, de factura neoclasicista, este o locuinta eleganta, cu decoratii bogate la nivelul cornisei si deasupra golurilor de geam. Nu lipsesc nici coloanele ingropate in zidarie, specifice acestui stil. De asemenea, putem observa mici statuete pe fatada si decoratii cu motive vegetale.




Vila Patzelt poarta cu ea inca atmosfera Bucurestiului trecut, pe care multi dintre noi il cunoastem din carti, fotografii si povesti. Sunt dezamagita sa aflu ca admiratia si respectul pentru trecut, istorie si pentru spatiul urban construit existent nu sunt prezente in sufletul oricarui cetatean roman. Nu este o noutate, dar fiecare stire sau veste de acest fel ma convinge tot mai tare ca imobilul cu pereti cortina va castiga intotdeauna in fata unei case cochete, de epoca. 

6 comentarii:

Anonim spunea...

Cunoasteti istoria casei?
Multumesc,Alina M

Maria D. spunea...

Felicitari pentru blog, este foarte interesant! Superba constructie! Nu se poate face ceva pentru aceste constructii ca sa nu ajunga sa fie demolate?

Ioana R. spunea...

Dacă vă referiţi stric la această casă, răspunsul ar fi "nu prea". Acesta nu este clasată ca monument istoric şi din acest motiv o autorizaţie de demolare este mai uşor de obţinut. Altfel, construcţiile clasate ca monumente istorice, în Lista Monumentelor Istorice, au un grad mare de protecţie şi conservarea lor este obligatorie. Desigur, unii trec peste această lege şi mai fac excepţii.

Maria D. spunea...

Da, ma refeream strict la aceasta casa. Pacat ca nu este monument istoric, pentru ca sunt mari sanse sa fie demolata. Multumesc pentru informatii!

Ioana R. spunea...

@Anonim: Mai mult decât am scris în articol, nu ştiu şi îmi pare rău. Mi-ar fi plăcut şi mie să cunosc mai multe informaţii despre această casă.

Îmi cer scuze pentru răspunsul tardiv.

Anonim spunea...

Vila Patzelt, a Dr. Patzelt, casatorit cu Georgeta Patzelt. Inainte sa locuiasca in aceasta casa, au locuit pe Str. Diaconeselor no 9, fosta...caci acum se numeste Str. Spiru Haret. Aveau casa de vacanta mosia Patrascani, jud. Tutova. Mai multe informatii le voi prezenta cand voi afla si eu la randul meu :)