miercuri, 17 august 2011

Casa Savulescu

Nume: Casa Savulescu
Perioada: 1890
Grad de protectie: Zona de protectie 28- Amzei
Cod LMI: B-II-m-B-18154
Stilul arhitectural: eclectic
Adresa: Str. Biserica Amzei, Nr. 22 , Sector 1, Bucuresti
Arhitect: Alexandru Savulescu (1847-1904)


Casa Savulescu este construita dupa planurile arhitectului Al. Savulescu, in anul 1890, in stil eclectic cu influente clasiciste. Regimul de inaltime este P+1E+M. Accesul principal se face direct din strada, printr-un gang, intrarea fiind acoperita de un balcon sustinut de console din zidarie. Din punct de vedere volumetric, cladirea este simpla, dar cu o decoratie foarte bogata la nivelul etajul 1 si al cornisei, spre deosebire de cea modesta de la parter.
Ferestrele sunt incadrate de coloane, iar la partea superioara apare tipul de arc in acolada (patru arce de cerc, alternate intr-o succesiune concav-convex). De asemenea, decoratiile cu motive vegetale apar atat la nivelul ferestrelor, cat si al frizei.
Cladirea nu este intr-o stare prea buna, se pot observa: tencuiala cazuta, infiltratiile vizibile la acoperis, deteriorari la cornisa. Nu este abandonata. La parter se afla un salon de cosmetica, iar la etajul 1 un hostel. Domnul de la balcon m-a incurcat putin, isi muta privirea oriunde ma mutam si eu cu aparatul foto. Cred ca intr-una din fotografii imi face cu mana.






Cladirile proiectate de arhitectul Alexandru Savulescu apartin de arhitectura eclectica. Intorcandu-se de la studii, din Paris, in 1874, a devenit arhitect al Ministerului Instructiunii Publice şi Cultelor, proiectand diferite scoli de gimnaziu si licee. A fost presedintele Societatii Arhitectilor Romani in perioada 1895-1902 si unul dintre intemeietorii  Scolii de Arhitectura din Bucuresti. Cea mai cunoscuta constructie a sa este Palatul Postelor si Telegrafului, azi Muzeul National de Istorie a Romaniei, construit intre 1894-1900, tot in stil eclectic francez.
Alexandru Savulescu, arhitect roman, este unul dintre primii reprezentanti de seama ai scolii romanesti de arhitectura modernista. 

3 comentarii:

radu spunea...

jandarmii de la tovarasa ambasada a frantei nu au protestat? sau nu mai e ambasada acolo?

Ioana R. spunea...

Ba da, inca este Ambasada Frantei exact vis-a-vis. Si desigur ca s-au apropiat timid de mine si mi-au soptit ca nu am voie sa le fac si lor poze. Le-am zis ca stiu!

Vara Toamna spunea...

De notat că Al. Săvulescu a proiectat şi Primăria (Palatul Comunal) din Buzău, o bijuterie arhitecturală.