sâmbătă, 17 decembrie 2011

Arcul de Triumf - deschis publicului

Perioada: construit între anii 1922 – 1936
Zona protejată:  15 – Kiseleff
Cod LMI 2010:  B-II-m-A-18001
Stilul arhitectural: neoclasic
Adresa: Piaţa Arcul de Triumf, Sector 1, Bucureşti
Arhitect: Petre Antonescu (1873 - 1965)


Amplasat  la intersecţia Şoselei Kiseleff cu Bulevardele Constantin Prezan, Alexandru Averescu si Alexandru Constantinescu, Arcul de Triumf a fost înălţat în anul 1922, spre aducere aminte a victoriei dobândite de armata română în Primul Război Mondial. Iniţial, a fost realizat din lemn acoperit cu stucatură, dar în anii 1935 – 1936 a fost reconstruit integral, după proiectul arhitectului Petre Antonescu. De data aceasta, monumentul a fost făcut din beton armat şi granit de Deva.Imagine din interior
Arcul de Triumf este conceput într-o factura clasică înscriindu-se într-un paralelipiped cu baza de 25 m X 11,5 m şi înălţămea de 27 m. Are o singură deschidere care se încheie la partea superioară cu un arc de cerc şi măsoară  în înalţime 11 m, iar în lăţime 9,5 m. În interiorul celor doua picioare exită scări pe care se poate ajunge de terasa circulară prevăzută deasupra monumentului.
Sculpturile în piatră care ornamentează Arcul de Triumf – basoreliefuri, medalioane, inscripţii – au fost realizate de un grup de sculptori în frunte cu I. Jalea, C. Medrea, C. Baraschi.

Vedere spre Parcul Herăstrău
Vedere spre Bulevardul Constantin Prezan
Vedere spre Şoseaua Kiseleff

Vedere spre Strada Alexandru Constantinescu
Vedere spre Casa Presei Libere - Şoseaua Kiseleff

Un comentariu:

Ana spunea...

Cu siguranta ne reprezinta ca oras si ca tara aceasta constructie, dar nu prea ai ce vedea de sus.. zona e super aiurea