vineri, 30 martie 2012

Intrarea Dacilor, Nr. 4

Perioada: 1938
Zona protejată:  13 - Dacia
Cod LMI 2010:  -
Cod LMI 2004: -
Cod LMI 1992: -
Stilul arhitectural: modernism
Adresa: Intrarea Dacilor , Nr. 4, Sector 2, Bucureşti
Arhitect: R. Glasberg

Imobilului proiectat de arhitectul R. Glasberg în anul 1938 este amplasat în zona Dacia, pe Intrarea Dacilor la nr. 4.  Regimul de înălţime al imobilului este S+P+5E cu aria desfăşurată de 1375 mp şi conţine 12 apartamente de locuit.
Pe Intrarea Dacilor au adresă 3 imobile de locuinţe colective. Din acestea, imobilul lui R.Glasberg este capăt de perspectivă, amplasat în „fundul” intrării.  Poziţia aceastei contrucţii favorizează compoziţia volumetrică. Casa scării, reprezentată prin accentul vertical de colţ, generează o arhitectură dinamică, lucru des întâlnit la început de secol XX, în modernismul bucureştean.






Cu toate că pe faţada imobilului apare o plăcuţă ce reprezenta într-un timp includerea imobilului în LMI (Lista Monumentelor Istorice), nu am găsit acest imobil în niciuna din listele pe care le am, şi anume: cea din 1992, 2004 şi 2010.


Dupa răsfoirea Listei imobilelor expertizate tehnic încadrate în clasa II de risc seismic am găsit şi imobilul de pe Intarea Dacilor  (an expertiză: 1998, expert atestat R. Vasilescu ). Acesta corespunde constructiilor la care probabilitatea de prăbuşire este redusă, dar la care sunt aşteptate degradări structurale majore la incidenţa cutremului de proiectare.

Niciun comentariu: