vineri, 16 septembrie 2011

Paris, Nr. 5

Perioada: prima jumatatea secolului XX
Grad de protectie: Zona de protectie 47 – Parcelarea Blanc
Cod LMI 2010: B-II-m-B-19345
Stilul arhitectural: neoromanesc
Adresa: Str. Paris, Nr. 5 , Sector 1, Bucuresti
Arhitect: necunoscut 


Vila neoromaneasca de pe Str. Paris, construita la jumatatea secolului XX, prezinta la nivelul fatadei o decoratie minima. Pastreaza aliniamentul stradal si este alipita constructiei vecine. Accesul principal este marcat printr-un volum suprainaltat amplasata pe coltul cladirii, evitandu-se astfel simetria. Exista si un al doilea acces, cel de pe latura stanga, din curte. Ambele cai de acces sunt protejate de cate o copertina metalica, simpla.Volumul suprainaltat prezinta la partea de superioara goluri in numar impar (3 pe o latura, 3 pe cealalta).
             Cele doua registre orizontale sunt tratate diferit, astfel: parterul are ferestre cu goluri in plin cintru, iar etajul prezinta ferestre cu goluri dreptunghiulare. De asemenea, pe fatada principala, la nivelul etajul putem observa  benzile decorative care separa golurile ferestrelor. Un alt element deosebit este parapetul masiv al balconului, care revine la partea inferioara in acelasi plan al fatadei.

Taxiul in acelasi ton cu fatada laterala





Tot din fotografiile atasate se mai poate observa cum fatada laterala din dreapta a fost „renovata” cu o mana de vopsea (lavabila?), spre deosebirea de cea principala care inca mai pastreaza (poate) culoarea initiala. 


Niciun comentariu: