duminică, 20 noiembrie 2011

Paris, Nr. 20

Perioada: prima jumătatea a secolului XX
Zona protejată:  47 – Parcelarea Blanc
Cod LMI 2010:  -
Stilul arhitectural: neoromânesc
Adresa: Str. Paris, Nr. 20 , Sector 1, Bucureşti
Arhitect: necunoscut


Casa de pe Str. Paris nu este clasată ca monument istoric în LMI, dar ar fi putut fi, pentru că are o valoare arhitecturală şi ambientală deosebită. Este aliniată la limita terenului, accesul facându-se în lateral, printr-o retragere. Aici se poate observa arcul trilobat, ce sprijină pe o coloană , în partea dreaptă.
Prezintă şi alte caracteristici ale stilului arhitectural neoromânesc: volumul supraînălţat, decoraţia de la nivelul cornişei reprezentată prin elemenente geometrice, tratarea ancadramentelor ferestrelor,  medalioanele cu motive florale aplicate pe fatadă. Deosebite sunt şi cele doua balcoane, cu balustradă metalică.


Aţi observat burlanul neoromânesc cu capete ornamentale?Alice Botez a fost o prozatoare româncă. A făcut studii de logică şi psihologie la  Facultatea de Litere și Filozofie a Universității din București (1933-1938). Și-a făcut debutul publicistic în 1937. Între 1940 și 1942 susține cronica literară a cotidianului "Vremea". În 2001 i s-a publicat jurnalul sub numele „Cartea realităților fantastice”.  A fost o bună prietenă cu Jeni Acterian, autoarea „Jurnalului unei fete greu de mulțumit”, jurnal apărut postum. ( Sursa: aici )


Când soţul său, artistul plastic Constantin.- Bebe Bulat, moare, Alice Botez rămâne să locuiască în strada Uranus până în 1984, când întreaga zonă este demolată abuziv, pentru construirea Casei Poporului. Alice Botez stă pentru scurtă vreme în casa artiştilor Maria şi Ion Murnu, bunii săi prieteni, după care primeşte două camere într-un imobil aflat pe strada Paris nr.20, unde îşi află şi sfârşitul pe 26 octombrie 1985, la 71 de ani, în urma unei contuzii cerebrale. ( Sursa: ALICE BOTEZ - VIAŢA ŞI OPERA SCRIITOAREI, Prof. drd. Alina Karina Niţu, TEZĂ DE DOCTORAT )


Niciun comentariu: