vineri, 9 decembrie 2011

Paris, Nr. 7

Perioada: prima jumătatea a secolului XX
Zona protejată:  47 – Parcelarea Blanc
Cod LMI 2010: B-II-m-B-19346
Stilul arhitectural: eclectic francez, modernism, influenţe mediteraneene
Adresa: Str. Paris, Nr. 7 , Sector 1, Bucureşti
Arhitect: necunoscut


Casa de pe Str. Paris, Nr. 7 este clasată în LMI (Lista Monumentelor Istorice) din 2010 ca monument istoric de clasa B. Această construcţie îmbină elemente şi caracteristici ce aparţin unor stiluri arhitecturale diferite: eclectic francez, modernism, influenţe mediteraneene.
Ridicată de la sol pentru zona demisolului, casa are regimul de înălţime D+P+2E. Nivelul parterului şi cel al etajului 1 sunt tratate diferit din punct de vedere al stilului arhitectural şi, deci,  al decoraţiei.
La nivelul parterului şi terasei se observă elemente specifice stilului eclectic cu influenţe neoclasiciste franceze: golurile ferestrelor au la partea inferioară un parapet din baluştri, acelaşi parapet găsindu-se şi la nivelul terasei, bosajele împodobesc întreaga suprafaţă a acestuia, iar zona de cornişă este împodobită cu capete de grindă, ce ajung până la exterior. Etajul 1 prezintă elemente caracteristice stilului modernism cu detalii de factură mediteraneană: ferestre cu obloane ce sunt separate de coloane subţiri din zidărie, de tip torsionat, panouri cu motive florale de la nivelul parapetului balconului şi deasupra fiecărui gol de fereastră se află câte un medalion sculpatat. De asemenea, deosebită este şi decoraţia brâului ce separă nivelul etajului 1 de nivelul etajului 2.




Găsiţi diferenţa.



5 comentarii:

radu spunea...

o, ce vremuri! am scris si noi despre casa asta,

Ioana R. spunea...

Nu găsesc articolul. Îmi puteţi da un link către el? M-ar interesa şi alte informaţii despre această casă, mai ales acum că am apucat să postez şi eu un articol despre ea. :)

radu spunea...

http://bucurestiinoisivechi.blogspot.com/2010/10/raritati-14-familia-spirituala-de-pe.html

radu spunea...

raritati 14, in octombrie 2010

Ioana R. spunea...

L-am citit acum! Felicitări, e foarte bogat!